fredag 19 november 2010

EFTER BESÖKET

Tove Appelgren besökte 4A
Vi ställde frågor till Tove. Här kommer några av hennes svar:
Tove är 41 år gammal. Hon har skrivit fyra Vesta-Linnéa-böcker: Vesta-Linnéa och monstermamman, Vesta-Linnéas svartaste tanke, Vesta-Linnéa och gosnosen och Sov nu Vesta-Linnéa. Första boken kom ut år 2001. Böckerna om Vesta-Linnéa har kommit ut på många språk, senast på hindi. De kommer snart ut i Pakistan och Kina. I Polen och Ryssland finns de redan.
Vesta-Linnéa har en pappa även om han inte finns med i böckerna. Om Tove hade tänkt likadant som hon tänkt när hon bestämt de andra namnen, skulle Vesta-Linnéas pappa heta Börje. Det här hade Tove aldrig tänkt på före vi frågade henne om det. Vesta-Linnéas mamma heter Wilhelmina, vilket är Toves andranamn. Namnen tar Tove från sina egna familjemedlemmars andranamn. Vesta-Linnéas familj har en bil.
Tove får inspiration från sina barn. Tove har sju barn. Två av barnen kallar Tove ”presentbarn”, eftersom hon inte är deras biologiska mamma. Tove tycker att det är jätteroligt att skapa något från ingenting. Hon håller på att skriva en teaterpjäs om Vesta-Linnéa. Den kommer att visas i Vasa och den heter Akta dig för älgarna Vesta-Linnéa.
Tove tycker att det är roligt att skriva och att vara författare, men ibland känns det lite ensamt. Hon kommer kanske att börja skriva mera böcker för ungdomar.
Tove talar svenska, finska och engelska. Hon förstår lite ryska och ännu mindre franska. Som liten hade Tove fäktats men nu går hon på zumba. Hon har tidigare bott i Åbo men bor nu i Helsingfors.
Tove var väldigt trevlig och i slutet fick vi improvisera fram en egen historia om Vesta-Linnéa: Vesta-Linnéa och vargen i skogen.
Till sist fick vi autografer.

Skrev eleverna i grupp 2

Inga kommentarer: